پلتفرم Platform چیست ؟
ابتدا از پلتفرم (Platform) شروع میکنم چون عمومیت بیشتری دارد اگر بخوایم معنیشو بگیم به صورت لغوی یعنی سکوی رایانش که خیلی هم این معنی دلچسب نیست ولی خب معنیش این میشه و با تعریف: پلتفرم در واقع بستری است که برنامه های نرم افزاری نوشته شده برای یک وسیله در آن قابل اجرا و استفاده است، این بستر هم شامل ملزومات سخت افزاری (مانند نوع سیستم و CPU) و هم شامل ملزومات نرم افزاری (مانند سیستم عامل) است.
اگر بخوایم به صورت خودمونی بگیم پلتفرم (Platform) چی هست مثال وار توضیح دهیم بهتر است، مثلا ما میخوایم یه چیزی رو کاشت کنیم تا زمین نباشه که نمیتونیم کاشت کنیم پس برای کاشت هر محصول باید زمین باشد یعنی زمین بستر کاشت محصول هست، حالا اگر بخوایم یه نرم افزار اجرا کنیم باید یه بستری باشه که روش اجرا کنیم. هر نرم افزار بر اساس یک بستر خاصی نوشته میشود و روی همون بستر اجرا می شود. به این بستر میگن پلتفرم.
اگر بخوام به صورت مثال کامپیوتری بگم ، نرم افزارها یا بازی هایی که هر روز با آنها سر و کار داریم بدون وجود دستگاه هایی مانند کامپیوترهای شخصی، تلفن های همراه، لپ تاپ ها، کنسول های بازی و… عملا قابل استفاده نیستند (سخت افزار) و از طرفی هر برنامه ای در یک سیستم عامل خاص (و یا حتی تحت نسخه خاص) قابل اجرا است (نرم افزار) که در مجموع به آنها پلتفرم می گوییم، مانند پلتفرم ویندوز XP ، پلتفرم ویندوز ۱۰، پلتفرم ویندوز موبایل، پلتفرم لینوکس، پلتفرم اندروید، پلتفرم جاوا، پلتفرم PC، پلتفرم XBOX و . . .
اگر هم با مثال دقیقتر توضیح بدم یک بازی اندرویدی رو در نظر بگیرید قبل نصب میگه این بازی برای سیستم عامل اندروید نسخه مثلا ۶ نوشته شده و با سخت افزار فلان سازگاری دارد، یعنی برای اجرا نیازمند بستری با این مشخصات هست به این بستر میگن پلتفرم.
اگر در حوزه وب بخوایم بگیم مثلا برنامه های نوشته شده با زبان برنامه نویسی ASP.Net نیاز به سرور با سیستم عامل ویندوز سرور دارد که به اصطلاح بهش میگن پلتفروم ویندوز سرور یا برنامه های نوشته شده با زبان برنامه نویسی PHP نیاز به سرور با سیستم عامل لینوکس دارد که بهش میگن پلتفرم لینوکس سرور.
چند پلتفرم معروف رایانهای:
- ویندوز
- مک اواس
- لینوکس
- فری بیاسدی
- ساناواس
چند پلتفرم معروف موبایل :
- آیاواس
- اندروید
- جاوا امای
- سیمبین
- بلکبری
- ویندوز فون
- فایرفاکس اواس
- تایزن
فریم ورک Framework چیست ؟
اگر فریم ورک رو بخوایم به صورت لغوی معنی کنیم یعنی چارچوب و در اصطلاح به چارچوب نرمافزاری گفته میشود. یک فریمورک مجموعهای از کتابخانههای برنامهنویسی و احتمالا مجموعهای از قوانین برای برنامهنویسی است. اگر بخوام به صورت خودمونی و مثال وار بگم فرض کنید شما قرار است یک سایت طراحی کنید و در آن باید بخش های مختلفی مثل ثبت نام ، فرم لاگین ، دکمه و چیزای دیگه درست کنید اگر بخواید از اول این ها رو کد نویسی کنید خیلی وقت گیر هست حال ما میتوانیم از فریم ورک استفاده کنیم یعنی یکی امده مجموعه از کدهایی مثل ثبت نام ، لاگین ، دکمه و . . . رو طراحی و کد نویسی کرده و ما فقط از مجموعه کد اون استفاده میکنیم و دیگر لازم نیست خودمون بشینیم از اول مثلا بخش ثبت نام رو طراحی و کد نویسی کنیم.
یه مثل بارز بزنم مثلا تو یک پروژه میخوایم چند دکمه طراحی و کد نویسی کنیم در حالت عادی (بدون استفاده از فریمورکها) باید حداقل ۴۰ ۵۰ خط کد براش بنویسیم تا اون چند دکمه ساخته شوند اما وقتی از فریم ورک استفاده میکنیم خیلی راحت میریم از کدهای آماده که داخل فریم ورک هست استفاده میکنیم و نمیخواد دوباره کاری کنیم و خیلی خیلی راحت میتونید خیلی از المان ها رو اینجوری طراحی و پیاده سازی کنید.
این رو بگم که تعداد بسیار زیادی فریم ورک داریم که هر کدوم با دیگری فرق میکنه و مجموعه کدهای متفاوتی دارند. این رو نیز اضافه کنم که هر فریم ورک شامل مجموعه ای از دستورالعمل ها، کتابخانه ها، رابط کاربری، کلاس ها و در کل امکانات فراهم شده از جانب یک نرم افزار یا یک زبان برنامه نویسی میباشد.
مزایایی کار کردن با فریم ورک :
- سادگی بیشتر
- نتیجه بهتر
- اصول مهندسی خاص که بیشتر برنامه نویسان از آن استفاده می کنند
- مثال های بیشتر و رفع نواقص
- بازار کار بهتر
- حرفه ایی بودن
- امنیت بالاتر
- و موارد بسیار دیگر
حتما شما زبان CSS رو میشناسید مثلا شما اگر بخواهید یک صفحه وب رو با کدهای CSS طراحی و پیاده سازی کنید واقعا وقت گیر و سخت است اما یک فریم ورک برای این زبان وجود دارد به نام فریم ورک بوت استرپ که شامل مجموعه ای از بهترین های کدهای این زبان هست که کافیه نحوه کار کردن با این فریم ورک رو فرا بگیرید و راحت هر صفحه ای رو در کمترین زمان ممکن طراحی و پیاده سازی کنید.
این نوشته چندتا لایک داره؟
دیدگاه خود را بیان کنید